In Afscheid van Nederland(2001) is de foto uit 1953 van het naar Canada emigrerende gezin Struik vol verwachtingen over de toekomst, het uitgangspunt. De foto is enorm vergroot . De drie plans van het beeld zijn van elkaar los gehaald en ruimtelijk opgehangen, zodat er een driedimensionaal effect ontstaat en ieder zijn eigen ruimte krijgt. Een verrassend perspectief biedt de achterkant van de installatie waar in silhouet de figuren op de rug zijn afgebeeld. Je ziet dus de ‘achterkant’ van de foto.
Herman Divendal (1948-2015) was als directeur van AIDA Nederland een steunpilaar voor vervolgde en gevluchte kunstenaars. Hij was een inspirerende persoonlijkheid en een bevlogen, onvermoeibare bruggenbouwer vanuit oprechte betrokkenheid, menselijkheid en solidariteit, aldus Stichting In Den Vreemde. Met Herman heb ik veel gesprekken gehad over deze thematiek en hebben we samengewerkt aan het concept. Deze tentoonstelling is ook een eerbetoon aan Herman.
In vele gesprekken met Herman Divendal (1948-2015), directeur van Stichting AIDA Nederland die zich inzette voor vervolgde en gevluchte kunstenaars, en geïnspireerd door de serie De Muur (VARA 2014-17) van Menno Bentveld (vooral de aflevering over Belfast), is een nieuwe serie werken ontstaan met als thema dat (af)scheiding ook altijd een vorm van afscheid is. Dit was ook het centrale onderwerp van de tentoonstelling The Unwanted Land in Museum Beelden aan Zee (2010-11) en de series Stories of Migration. Waar het trekken van rigide lijnen tussen en het afscheiden van bevolkingsgroepen toe kan leiden, laten de werken Afscheid zien. Verbeeldingen van ontheemding en toevlucht wisselen elkaar af.
Op 6 maart 2020 was de opening van de Expositie Af/Scheid/Ing van Rudi Struik in The Old School in Leiden. De inleiding werd verricht door Kitty Zijlmans, waarna de expositie door oud-burgermeester Jan Mans werd geopend. De muzikale omlijsting werd verzorgd door de cellist Thomas Guirten.